Bessara – favabönsdipp

En snabb, enkel, god böndipp som gärna varieras efter säsong och humör.

3 dl Svenska favabönor
1 stor vitlöksklyfta hackad
1/2 gul lök hackad
2 dl hackade gröna blad (kan vara mangold, spenat, persilja etc. Enskilt eller en kombination, färska eller frysta)
1 grön eller röd chile (välj sort efter vilken hetta du vill ha. Mild Jalapeno eller het Habanero etc.)
1 msk pressad citron
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 – 1 tsk salt

1/2 gul lök skuren i ringar
1 vitlöksklyfta hackad
1 tsk nymald kummin (främst brödkummin men som variation istället spiskummin)
1 tsk nymalda korianderfrön
1/2 tsk nymald svartpeppar
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 tsk paprikapulver (mild/söt)

Alla ingredienser bör såklart vara ekologiska

Bönröra
Börja med att skölja och koka bönorna i ca 6dl vatten under lock (läs grundtips här). Efter ca 20min om du inte blötlagt dem (eller ca 10 om de varit blötlagda) så tillsätter du vitlöksklyftan, gul lök i bitar, hackat bladgrönt och chile i små bitar. Tillsätt nymald svartpeppar, salt och pressad citron, rör om och fortsätt skjuda på låg värme tills bönorna är så mjuka som du vill ha dem (ca 10-20min. till). Ställ av kastrullen från värmen.

Lök & kryddor
I en annan kastrull värmer du ett par matskedar olja som tål värme (kokos tex) och steker den gula löken. Lägg i en hackad vitlöksklyfta och se till att det inte bränner fast. När gul-löken blivit genomskinlig och börjat fått färg så lägg i de nymalda kummin och korianderfröna, svartpeppar. Rör om och låt kryddorna hettas upp och börja avge doft. Häll i resterade olja och ta kastrullen från värmen. Rör sist ner paprikapulvret.

Häll upp bönröran i en skål och ovanpå den lök/olje/kryddblandningen. Servera gärna med bröd att bryta och doppa!

Detta är en variant på den klassiska Marockanska frukost och lunchrätten.